Lagar om cyklande

Att cykla på resan

Det finns många fördelar med att cykla då cykeln är mer än ett sätt att ta sig från en punkt till en annan. Den ger även goda motions- och sportmöjligheter och är ett bra färdsätt att använda sig av när man vill se mer av sin omgivning än man gör i bilen. Därför vill många ta med sig cykeln på resan både inom Sverige och utomlands. Det finns dock ett antal saker man bör ha i åtanke när man tar cykeln med sig på resan, och några av dessa går vi in på nedan. Vi ska även ta en titt på en populär ö att cykla på här i Sverige.

Att tänka på inför flygresan

Olika regler kan gälla för olika flygbolag vad gäller att ta med sig cykeln på flygresan. Det bästa är därför att kolla upp vad som gäller för det flygbolag man planerar att resa med. Detta kan man göra på deras hemsida eller genom att ringa deras kundtjänst. Ett bra tips är att kolla upp detta innan man bokar resan, då det kan finnas olika avgifter och i värsta fall vara fullt på flyget för cyklar. Har man otur har ett gäng tävlingscyklister bokat upp hela flygplanet, och har man då redan bokat sin biljett kan man riskera att få lämna cykeln hemma. Man kan alltså inte bara ta med sig cykeln till flygplatsen och tro att denna per automatik får plats eller får resa som vanligt bagage, då dessa ofta reser som ett så kallat specialbagage. För specialbagage gäller särskilda avgifter, mått och ibland även incheckningsregler då man kan behöva infinna sig tidigare än vanligt. Flygbolagen kan även kräva speciell packning av cykeln, och man måste därför vara införstådd med dessa så att man kan möta kraven väl på plats. En annan viktig punkt när man reser utomlands är att man ser över sitt försäkringsskydd för sig själv och för cykeln, och givetvis även kontrollerar vilka cykelregler som gäller i landet man åker till.

Cykla på Ven

En rolig utflykt om man befinner sig i Skåne är att resa över till den lilla ön Ven. Här är det en vacker natur att ta del av från sadeln. Naturen på Ven lämpar sig nämligen inte för bilen, här får man välja cykeln även om man ordnat med svensktillverkad bilinredning och bilutrustning till sin skåpbil. Det är väldigt populärt att cykla på Ven och det finns möjligheter att hyra cykel på ön. Dock bör man förboka denna eftersom det kan finnas risk för fullbokning. Det finns även möjlighet att ta med sig sin egen cykel dit. Det finns olika färjor att åka med till Ven och man gör klokt i att läsa på om just den färjan man bokar med innan man tar med sig cykeln för avgång. Man kan exempelvis åka till Ven med färjor från Helsingborg, Landskrona och Råå.