Lagar om cyklande

Stöldsäkra din cykel

Din cykel är viktig. Den behövs för jobbpendling, för inköp och för motion. Säkert har du också lagt ned en hel del pengar och tid både på inköp av cykeln och på att anpassa den efter dig. Tyvärr är cyklar stöldbegärliga och därför är det viktigt att stöldsäkra dem. Nedan följer några tips på hur du bäst gör det.

Skaffa ett bra lås

Ett bra lås försvårar stölden. Dessutom kräver försäkringsbolagen att cykeln är låst med ett godkänt lås för att du ska kunna få ersättning från hemförsäkringen om cykeln blir stulen. Välj ett lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF. Bygellås är bäst. Använd gärna två lås, med ett låser du då ett hjul till ramen och med det andra låser du fast cykeln i ett fast föremål.

Parkera cykeln säkert

Lås fast cykeln vid ett fast föremål som inte enkelt kan sparkas omkull eller lyftas bort. Ett bra tips är att investera i ett rejält cykelställ eller till och med en cykelbox som du säkert kan låsa cykeln i. Sådana finns att hitta på cykelboxen.se som erbjuder många bra alternativ.

Tänk också på att parkera cykeln på en plats där det finns många andra cyklar och där mycket folk rör sig för att förhindra att tjuven får arbeta ostört. Låt inte cykeln stå ute över natten om du kan undvika det. Om cykeln är särskilt värdefull är det också en bra idé att ID-märka den eller installera spårningsutrustning som låter dig spåra den via GPS.