Naven och kedjan är cykelns motor och används för att driva den framåt.
Kedjan
En kedja på en cykel är oftast av typen rullkedja där såväl inner- som ytterlänkar finns. Kraftöverföringen sker när cykelns pedaler trampas på varvid kedjan åker runt och för cykeln framåt. Kedjan är ofta svart men kan ha olika färger beroende på vad kunden efterfrågar.
Kedjan behöver kontinuerligt underhållas för att bibehålla den goda effekten. Kedjan mår alltid bra av att oljas eftersom friktionen minskar och den inte slits lika fort som utan olja.
Kedjeskydd
Kedjeskydd finns på de flesta stadscyklar och är mindre vanligt (men inte alls ovanligt) på BMX-cyklar. Syftet med kedjeskyddet är att kedjan inte ska påverkas av diverse stötar eller att något föremål stöter in i kedjan och orsakar trubbel. Kedjeskyddet kan vara av plast eller metall. Kedjeskydden kan vara fastskruvade eller hakade i öppningar som finns i ramen. Det finns ingen lag eller liknande regel om att använda kedjeskydd eller liknande, men de flesta tycker att det är en bra grej som gör stor nytta.
Om man ska vara petnoga så kan ett kedjeskydd tynga ner cykeln (speciellt om det är av metall) vilket tävlingscyklister gärna avstår från.
Navet
Kedjan är sammanlänkad med navet som sitter i framhjulet. Det är navet som tack vare rörelseenergin från kedjan kan driva cykeln framåt. Navet är alltså själva motorn skulle man kunna uttrycka det. Navet brukar se ut som två cymbaler sammanfogade och är ofta grått, svart eller vitt.
Elcykel
En elcykel har precis som en vanlig cykel nav och kedja. Däremot kan elmotorn assistera cyklisten i branta backar eller andra tuffa motstånd så att man upplever att man knappt behöver trampa. Dock får man i dagsläget inte uteslutande förlita sig på elmotorns drivkraft, eftersom att cykeln då räknas som moped klass 2. För att få köra moped klass 2 ska man ha fyllt 15 år och vara innehavare av ett förarbevis. Förarbeviset kan återkallas vid diverse förseelser, dock behöver man inte förarbevis om man har någon form av körkort. Rent juridiskt är man alltså lika kvalificerad för att köra moped oavsett om man har B-körkort (körkort för personbil) eller A-körkort (körkort för tung motorcykel oavsett vikt och slagvolym).
Fortskaffningsmedel som liknar cyklar och som inte har kedja
- Enhjuling. En enhjuling körs uteslutande genom att trampa på pedaler som sitter fast vid en stång. På stången sitter sadeln där cyklisten sitter. Det krävs en god balans och koordination för att hålla sig upprätt och cykla fram (eller bak) med en enhjuling.
- Kickbike. Kallas också för sparkcykel och drivs av att man trampar med ena foten i marken och den andra på plattformen. Kickbike har nyligen fått ett stort uppsving i storstäder där de kan hyras och lämnas på många platser.