Cykelns olika delar

Diverse saker på cykeln som är värda att nämna

Det finns en uppsjö av detaljer på cykeln som kan vara värda att förtälja för dig som nyfiken läsare tillika cyklist. I denna artikel nämns några som är bra att lägga på minnet och komma ihåg när man väl står där i cykelbutiken.

Att diskutera cykeldelar

Det är mycket vanligt att diskutera cyklar över internet, vilket man exempelvis kan göra här och få en större inblick i vad som är lämpligt eller ej. Meningen är alltså att man ska få en omfattande kunskap om respektive cykeldel genom att stöta och blöta idéer och fakta med andra intresserade cyklister. Har man tur och om man vill kan man få nya vänskaper att glädjas åt, såväl i verkliga livet som bakom datorskärmen.

Styret

Styret sitter förankrad i en styrstam och låter cyklisten ändra riktning på cykelns framfart. Värt att nämna är att cyklar av idag inte är möjliga att styra antingen fram- eller bakhjulet eller bägge två. Standarden är fortfarande att det endast är möjligt att styra framhjulet. Styret kan vara gjort i krom, aluminium eller kolfiber samt några andra material. Rent generellt så är styret bättre om man köper en bättre, lite dyrare cykel än en billig.

Stänkskydd

Stänkskydd för hjulen finns både där fram och bak som standard. Meningen är att stänkskydden ska skydda däcken, ekrarna och andra detaljer från att skadas eller bli nedsmutsade. Stänkskydden brukar ofta vara lackade i den färg som huvudsakligen täcker resten av cykeln (mer specifikt ramen och styrstammen).

Pedalerna

Pedalerna är de trampdon som man ska trampa på med fötterna för att driva cykeln framåt. Det är rekommenderat att cykla med skor på sig, även om det är fullt tillåtet att cykla barfota. Tänk på att även småstenar kan göra ont om de flyger upp och träffar de otäckta fötterna.

Pakethållare, cykelkorg, cykellåda

Många cyklar har pakethållare ovanför bakhjulet där man kan fästa små paket, tidningar, väskor med mera. Ofta finns det fjädrade låsningsanordningar så att föremålet inte flyger av cykeln vid färd. Vill man vara på den säkra sidan kan man också binda fast föremålet med spännband. Cykelkorgar och cykellådor finns ofta där fram, precis framför styret. Där kan man lägga i saker. Att föredra är om man täcker över cykelkorgen eller cykellådan med något tyg- eller polyestermaterial.

Det finns även på många cyklar små dragkrokar där man kan koppla fast barncykelvagnar eller liknande föremål för att dra bakom cykeln och därmed få med sig fler saker än normalt.Previous Article
Next Article