Cykelbelysningen är ett ämne som berör många cyklister, inte minst under de mörka årstiderna och kvällarna.

Vad är cykelbelysning?

Den så kallade cykelbelysningen är ofta framljus, bakljus och även sidoljus i vissa fall. Blinkers finns inte normalt sett men är fullt möjligt för en kunnig att ordna. Trådlösa kit finns också idag att köpa och fästa på en cykel. I praktiken ersätter dock inte körriktningsvisarna dina kroppsrörelser, och speciellt inte under dagtid på en blinkers inte syns så bra om den sitter under sadeln. På kvällarna kan dock dessa blinkers vara guld värda, speciellt när det är så mörkt att dina armar inte syns vilket gör att bilisterna inte alltid förstår dina intentioner.

Framljuset

Framljuset ska avge gult eller vitt sken i valfri nyans. Framljuset får inte vara blinkande utan ska vara fast och avge en koncentrerad ljusstråle. Det beror förmodligen på att blinkande ljus ofta förknippas med SOS-alarmet man kan utföra med hjälp av en ficklampa. Någon välvillig människa kan då larma SOS Alarm och du kan bli bötfälld för detta. Framljuset är ofta justerbart och kan lysa hela tiden eller endast när cykeln är i rörelse och då navet registrerar att däcken rullar.

Om framljuset drivs av energin som genereras vid trampningen på pedalerna behöver lyktan normalt sett aldrig bytas ut, endast när den har gått sönder. Inga batterier behöver ersättas med andra ord och man kan lugnt cykla vidare dit man ska.

Bakljuset

Bakljuset ska avge rött sken men får i övrigt vara utformat hur som helst, likaså lyktan. Dessa ljus är ofta batteridrivna och har därför ersättningsbara batterier att servas med. Det är mycket lätt att byta ut dessa batterier, och det finns alltid ersättningspjäser att köpa lite varstans om man inte är nöjd med cykelns standardbaklykta. Ljuset får vara av blinkande karaktär under förutsättning att blinkningsfrekvensen är över 200 per minut. Det motsvarar 3,3 blinkningar per sekund. Cykeln är ett av de få fordon som får ha blinkande bakljus – båtar, bussar och bilar måste alla ha fasta bakljus.

Sirener

Det är normalt sett inte acceptabelt att lackera cykeln i polismaskering eller för den delen installera små sirener på ramen. Man kan bli åtalad för föregivande av allmän ställning om man är över 15 år.

Vad man än väljer för ljus, välj det som känns säkrast och mest praktiskt för just dig!