För att en cykel ska kunna förflytta sig genom att rulla krävs däck. Så kallade däck är gjorda av gummi och är ofta svarta till utseendet.

Gummislang

Till skillnad från bildäck så är det ofta mycket lättare att punktera ett cykeldäck, ofta till cyklisternas egna förtret. Det beror dels på att slangen är närmare ytskiktet på däcket och dels på att cyklisterna förflyttar sig på ett mer oförsiktigt sätt än vad bilister gör. Det är exempelvis vanligt att barn hoppar ned eller upp från/på trottoaren vid en bilväg. Samtidigt är bilvägarna ofta prioriterade av kommunerna att åtgärda vilket gör att hål eller skador på cykelvägar är mycket förekommande.

Mönster eller inte

En cykel får ha mönstrade däck oavsett djup eller slicks (däck helt utan mönster). Det är dock lättare för slicks att bli punkterade då mönstren fångar upp småstenar och vassa kvistar. Det är också tillåtet att sätta motorcykeldäck på cykeln, även om det inte rekommenderas.

Att ha dubbdäck på cykeln är tillåtet, däremot rekommenderas det att man har dubbfria däck under sommaren. Med dubbdäck förlängs bromssträckan på barmark vilket kan bli riskabelt.

Barndäck

Då barncyklar ofta är mindre till storleken krävs så klart mindre däck. De däcken ser ungefär ut som cykeldäck för stora cyklar, med undantaget mycket små cyklar. Mycket små cyklar har ofta breda däck vilket ökar stabiliteten för barn som håller på att lära sig cykla.

Om man vill lära barnen cykla är det bra att göra det lite avsides, gärna på en lugn villagata. Ha gärna en orange vimpel på bakre delen av barncykeln så att barnet syns ordentligt. Dessa kan införskaffas på många byggvaruhus eller i cykelaffärer.Previous Article
Next Article