Sadeln är den del man sitter på medan man cyklar. Att cykla utan sadel är möjligt men knappast särskilt skönt.

Om sadeln

En sadel går att sitta på medan man cyklar. Oftast har cykelsadeln någon form av mjuk och behaglig stoppning. Silikon är inte helt ovanligt. Ibland kan sadeln vara ihålig men ha något skönt överdrag, exempelvis av läder, skinn och så vidare. Tygsadlar är inte så vanliga, mest för att det materialet inte tål väta (regn, svett) så bra.

Tillbaka på sadeln

Citatet “I’m back in the saddle again” (översatt: jag är tillbaka på sadeln igen) innebär att man rycker upp sig efter någon tråkig händelse som gjort att man inte kunnat prestera på topp. Just tävlingscyklister kan säga det efter att ha varit borta från cyklandet på grund av skada, sjukdom eller annan tråkig incident. När man väl är tillbaka på sadeln strävar man ofta efter att förbättras och vara mer av en solid cyklist än tidigare säsonger.

Sadlar i andra sammanhang

Sadlar används ofta på hästar för att det är bekvämast för såväl ryttaren som hästen. Tyngden fördelas på ett mer tillfredsställande sätt. Sadlar finns förstås även på mopeder, motorcyklar och andra liknande fordon.Next Article