Lagar om cyklande

Cykel som transport

En cykel kan vara ett riktigt bra färdmedel av många anledningar. Att cykla kan vara roligt och stimulerande, samt bra för hälsan. Man får en förbättrad kondition och frisk luft på köpet! Ser man på cykelns historia så skapades den redan runt år 1817 av en Baron Karl von Drais. Cykeln har sedan dess blivit ett alltmer populärt färdmedel. Från att cykeln har kallats höghjuling med herrar som cyklat på ett stort hjul, fram till idag med lätta cyklar gjorda av kolfiber, har cykeln alltid varit ett revolutionerande, alternativt färdmedel.

Användningsområden för en cykel

Det finns en hel del användningsområden för en cykel. Privat kanske vi tar cykeln till stranden då det kan vara mer lättillgängligt genom skog eller på utvalda cykelvägar. Om man behöver hämta ett paket på posten eller handla något litet från mataffären, då är cykeln både praktisk och miljövänlig då den inte kräver något bränsle. Många företag idag har smarta fraktlösningar som båt, bil, tåg eller annat. En cykel eller fler cyklar kan man också använda sig av för en smart frakt av diverse gods eller mat. Att företag idag har egna cykelbud har blivit ett allt mer vanligt alternativ. Detta kloka val leder till att man värnar om miljön och man spar tid. Då ett cykelbud lättare kommer fram i trafiken och på småvägar, får man en snabb och effektiv leverans till sina kunder. En cykel används också i olika former av tävlingssammanhang och turnéer världen över. Åker man på en härlig semester kan det vara roligt att ta med sig cykeln och utforska kända eller okända cykelvägar över hela landet.

Fördelar med en cykel

Förutom att cykeln är miljövänlig och spar tid, är den också helt tystgående och för inget oväsen. Man behöver aldrig leta efter parkeringsplatser och slipper bilköer. Man får många hälsofördelar på köpet genom att använda en cykel! Konditionen blir inte bara bättre, man minskar också bland annat risken för hjärt-kärlsjukdom, motverkar depression, får förbättrad blodcirkulation, bättre sexliv samt många andra fördelar som är bra för hälsan.

Innan man börjar cykla finns det kloka råd man kan tänka på. Det viktigaste är dock säkerheten. Man ska idag alltid tänka på att bära cykelhjälm för sin egen säkerhets skull. För att hjälmen ska vara godkänd, ska den vara CE-märkt. Dessa hjälmar är testade och godkända för att användas ute i trafiken när man cyklar. Ett annat bra och klokt val är att man alltid bör ha med sig en extra slang, pump och däckavtagare om man skulle få punktering. På så sätt kan man laga däcket på plats och kan ta sig hem igen utan att behöva be om transporthjälp.