Lagar om cyklande

Låt cykeln bära dig i sommar

Föreställ dig en vacker sommardag. Solen strålar från en klarblå himmel, det är varmt men inte hett, och du cyklar fram på en grusväg ute på landet. Rapsfälten lyser gula bredvid dig och fikakorgen är fylld med enkel och god picknickmat. Gruset knastrar mjukt under cykelhjulen och du hör fåglarna drilla i skyn. Rätt fantastiskt, eller hur?

Från bil till cykel

Det är inte mycket som går upp mot lata dagar på cykeln, då allt du behöver göra är att koppla av, njuta och bara stanna där du känner för det. En picknick i gräset med en god vän eller lilla familjen. För många är det här sinnebilden av en rogivande semester, där man lämnat eventuell jobbstress och alla måsten i vardagen bakom sig för en stund. Har du exempelvis en smidig bil som BMW kan du lätt ta dig iväg ut på landet, och haka på cyklarna för att enkelt kunna byta färdmedel när du väl är framme. För att komma till platserna som är de riktigt vackra guldkornen behövs nästan alltid bil, då det ofta kan bli lite för krångligt att ta cyklar och packning på bussar fram och tillbaka. Med bilen blir både medhavda attiraljer och tidsplaneringen lättare, och du parkerar enkelt där du vill stanna. Hemfärden blir också smidig, speciellt om barnen börjat bli lite trötta kan det vara skönt att snabbt komma hem.

Konditionsträning på köpet

Eftersom miljötänket genomsyrar medvetandet mer och mer hos både privatpersoner, politiker och företag finns även stora möjligheter att låna eller hyra cyklar både i olika städer och på mindre turistorter. Det underlättar för alla de som inte har egna cyklar eller inte vill ta med dem på bilen. Cykelsemestrar ger helt andra upplevelser än vanliga bilsemestrar; många upplever det som lugnare och mer avkopplande, och du kommer närmare naturen vilket också minskar stressnivåerna. Dessutom får du fantastiskt bra konditionsträning helt automatiskt, vilket gör en cykelsemester till en hälsosam investering som inte många bilsemestrar kan skryta om på samma sätt. Däremot är bilen som sagt ett väldigt smidigt transportmedel för att komma till de omgivningar där du vill byta till cykel, så det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra.