Lagar om cyklande

Cykla året om

Det blir allt mer populärt att cykla och många uppskattar vad det ger den egna hälsan och miljön. Många ställer in cykeln när frosten smyger sig på och det blir halt på vägarna. Men med rätt utrustning går det utmärkt att cykla året om.

Fördelarna med att cykla är många och den största vinsten är förmodligen att det är roligt att flyga fram på vägarna och få vardagsmotion till och från jobbet eller affären. När vintern kommer ställer många cyklister in hojarna i förrådet och väntar troget till nästa vår. Men precis som bilister som letar efter billiga sommardäck när säsongen närmar sig kan även cyklister anpassa sin utrustning för att kunna cykla såväl sommar- som vintertid.

Sommardäck och vinterdäck

Vid inköpet är cyklar vanligen utrustade med ett par sommardäck. Vinterdäck till cyklar har ett grövre mönster än sommardäck och de är även utrustade med dubbar. Precis som med vinterdäck hos bilar får man ett mycket bra grepp med dubbade cykeldäck, även när det är isigt och halt. För att kunna utrusta sin cykel med vinterdäck krävs att det finns tillräckligt utrymme, även kallat clearance, i bak- och framaxeln där däcket ska sitta. Allra viktigast är det att cykeln har vinterdäck på bakhjulet där vevpartiet sitter och merparten av kontrollen finns.