Att cykla är inte något man gör bara i Sverige, utan över hela världen. I hela Skandinavien är det vanligt att cykla främst under mars-oktober. Under vinterhalvåret kan det vara kallt, snö och isigt. Det är dock fullt lagligt att köra cykeln under vintern på sommardäcken, även om det förstås är att rekommendera vinterdäck med dubbar även till cykeln och inte bara bilen.

Lagar och regler utomlands

Varje land har sina lagar och regler upprättade. Då allemansrätten sällan har motsvarigheter utomlands bör du ha som utgångspunkt att du frågar markägaren om det är okej att cykla där (där det inte är allmänna vägar vill säga). Man ska cykla där man är anvisad att cykla i trafiken för att undkomma blickar från ordningsmakten. Gäller högertrafik så ska man följa den regeln.

Att resa mellan olika länder

Om du är svensk medborgare är du automatiskt med i Europeiska Unionen (EU) och kan därför nyttja den fria rörligheten även på cykeln. Om du reser till ett land som står utanför EU kan du behöva visum/pass eller andra intyg som förklarar varför du vistas i landet. Kontakta utrikesdepartementet om du har frågor eller funderingar över var man kan cykla och vad man behöver uppvisa för respektive lands kontrollanter vid gränserna.