I Sverige har cyklister stor nytta av allemansrätten som finns inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar: regeringsformen (RF). Allemansrätten gör det tillåtet för cyklister att åka på stigar, skogsvägar, offroad eller varstans. Grundregeln är att man inte stör naturen eller de djur och organismer som lever där. Att åka bland risbuskar eller örnbräknar kan tyckas skoj, men rätt som det är kör man på en igelkott eller orm.

Det är främst cyklar av typen BMX eller Trekkingcyklar som är lämpade för skogsåkning, att med en stadscykel som inte är fjädrad för ojämnheter i skogsmarker är inte att rekommendera.

Fråga markägaren

Markägaren är den som sätter gränser för vad som är tillåtet just på marken. Det kan hända att du inte får cykla som du vill eller när du vill. Cykelspår gör mer avtryck i marken än ett par fötter som trampar (jämför gärna med djurtassar). Om du är osäker på vad som är lämpligt eller inte bör du fråga markägaren. Generellt sett så brukar markägaren uppskatta att du cyklar där stigar och preparerade spår finns. Dessa underhålls kontinuerligt till skillnad från vildmarken.

Att ta en fikapaus

Det är helt okej att fika i naturen, men om du vill elda eller grilla bör du göra det en bit från vegetationen. Att elda direkt på klipphällar är inte tillåtet då det kan orsaka sprickbildningar i berget som i sin tur efter en tid kan orsaka ras. Se till att elden är ordentligt släckt och häll gärna vatten över resterna om det finns att tillgå.

Upplev naturen på cykel

Det kan vara makalöst vackert att se solnedgången i naturen på cykelsadeln, så se till att uppleva det du med! Njut av den friska luften och naturens skiftningar.