Så gick det i Vättern Bike Games

Vättern Bike games hade sin premiär i början av oktober i Motala. Men hur gick det egentligen för den här första upplagan? Klart är att både åskådare och deltagare verkar vara nöjda med eventet.

 

Tanken med eventet var att samla flera olika cykelsporter på en och samma plats och arena. Syftet med detta var bland annat att minska gapet mellan cykel och cykel och att locka en så stor och bred publik som möjligt. Bland annat fick vi se deltagare i Slopestyle, CX, XC och Trial göra upp om topplatserna.

Cykelcross öppnade

Grenen som öppnade hela evenemanget var cykelcross. Till Motala hade en stor del av landets entusiaster samlats för att spänt följa tävlingen. Banan var omväxlande och gick bland annat in på Piraternas bana för speedway och Motocrossbanan i närheten. Gruset var packat och banan var snabb med utmanande tekniska delar. En markant tyngre del gick in på själva Speedwayarenan, där cross-cyklisterna fick kämpa sig igenom gräs.

 

Generellt är svenska cykelcross-åkare inte särskilt bortskämda med evenemang av den här magnituden. Banan var ambitiöst byggd och upplyst med strålkastare – något som annars är ganska ovanligt när det gäller cykelcross i Sverige. Den här sortens arrangemang är snarare vanligare att se nere på kontinenten.

 

SM i Slopestyle

Den kanske mest publikdragande tävlingen under Vättern Bike Games var SM i Slopestyle. För den här grenen kom flera av Sveriges största cykelåkare för att delta, och publiken följde därefter. Väl inför finalen hade det fina vädret gått över till gråa moln och stark blåst, något som gjorde att finalen fick skjutas upp ungefär en och en halv timme.

 

Vann gjorde världsmästaren Emil Johansson, som alltså kom att bli den första svenska mästaren i Slopestyle. För övrigt bör det givetvis nämnas att det här var det första SM i Slopestyle att anordnas – någonsin.