Allt vanligare med finansieringslösning direkt i butik

Genom samarbeten mellan cykelbutiker och kreditbolag erbjuder idag nästan alla större företag finansieringslösningar på plats i butiken. Via delbetalningar kan inköpet betalas i upp till ett par år. Detta ökar möjligheten för kunden att ha råd med inköpet vilket därmed ökar försäljningen i butiken. Men det är inte alltid som delbetalningen är till konsumentens fördel.

Det är inte alla som kan lägga ut 15-20 000 kr kontant när en nyare mer avancerad cykel ska köpas. Många anser även att belopp kring 5000 kr kraftigt påverkar deras ekonomi. För att möta kundernas behov och skapa möjlighet till köp samarbetar därmed allt fler butiker med kreditbolag. Samarbetet handlar om att handlaren kan erbjuda delbetalning (och i vissa fall lån) samtidigt som det är kreditbolaget som står för tjänsten och risken.

Att betala 500 kr per månad är betydligt lättare än att lägga ut 8 000 kr direkt. En lösning som därmed gör att fler kan köpa cykeln när den som mest behövs – utan att vänta till man sparat ihop summan. Därmed kan handlare öka försäljningen samtidigt som kreditbolaget tjänar på avgifter och räntor. En situation som har flera vinnare. Men som konsument är det viktigt att vara uppmärksam på avtalen.

”Räntefritt”

Det är mycket vanligt att delbetalning sker räntefritt. Men det finns ändå vissa avgifter. Ett exempel kan tas från en av de största cykelbutikerna i Sverige. I deras räkneexempel köper en person en cykel för 10 000 kr och delbetalar den över 6 månader. Det uppkommer då en uppläggningsavgift på 245 kr och sedan 29 kr i aviavgift vid varje avisering. Om det därmed är sex betalningstillfällen innebär det en total kostnad på 419 kr.

Om samma person istället lånar ett privatlån (med ränta) kan kostnaden bli helt annan. Dessa lån är vanligtvis på 12 månader men kan alltid betalas i förtid. Enligt Consector går det att få privatlån på ner till 2,95%. Men vid lägre belopp är räntan ofta något högre.

Skulle räntan vara 5% innebär det en årskostnad på knappt 800 kr vilket är 400 kr under 6 månader. I detta fall är det alltså lika ”dyrt” att välja delbetalning som lånealternativet. Lägg därtill ränteavdraget och lånet blir till och med billigare.