Tävling

Cykeltävlingar i Sverige

I Sverige finns en rad olika cykeltävlingar. En del är enbart öppna för elitcyklister medan andra är motionslopp där deltagandet är det viktigaste. Här presenteras några av de mer kända tävlingarna. Några finns inte längre medan andra fortfarande årligen arrangeras.

Cykelvasan – Cykelvasan startades 2009 och går mellan Sälen och Mora. Den fick snabbt ett gott rykte och antalet cyklister har ökat år från år. Första året var det ca 2000 cyklister som deltog. Nu är det över 10 000.

I likhet med klassiska Vasaloppet finns Cykelvasan i olika versioner. Cykelvasan 90 är tävlingsformen där deltagarna måste vara minst 17 år. Samma lopp med i motionsform kallas för Cykelvasan 90 Motion och åldersgränsen är 12 år. De yngsta kan cykla Cykelvasan 30 som inte har någon åldersgräns alls.

Vätternrundan – Vätternrundan är cykelloppet som ingår i en ”Svensk klassiker”. Detta tillsammans med Lidingöloppet (löpning), Vansbrosimningen (simning) och Vasaloppet (skidåkning). Loppet är 300 km långt och startar samt slutar i Motala.

Detta är officiellt ett motionslopp vilket betyder att någon tävling inte sker. Någon resultatlista presenteras inte men de som cyklar får veta sin tid. Genom att alla deltagare har ett litet chip på sig registreras det digitalt var man är och därmed hur fort man cyklat. Det gör även att vänner och bekanta kan följa cyklistens framfart via internet.

Första loppet anordnades 1966 då det var 334 personer. Fram till 2015 var det tre personer som hade cyklat samtliga lopp sedan start.

Sexdagarsloppet och Postgirot Open

Sexdagarsloppet lanserades 1924 med stark inspiration från engelska lopp med liknande upplägg. Det var då Hammarby IF och Dagens Nyheter som anordnade tävlingen. Nästan varje år fram till 1975 kördes loppet. Från och med 1940 var även Svenska Cykelförbundet arrangör. Den cyklist som kanske främst förknippas med loppet är Sven ”Svängis” Johansson som vann loppet tre år i följd.

När sexdagarsloppet lades ner var det Postgirot Open som delvis tog över stafettpinnen. Denna tävling genomfördes fram till 1982.

Velathon Stockholm

Velathon Stockholm ingår i UCI Europe Tour. Det är lopp som är kombinerade motionslopp och tävlingslopp. Först genomförs loppet av motionsdeltagare varpå eliten får chansen att mäta sina krafter. Den sträcka som eliten cyklar är däremot längre än vad motionärerna cyklar.

Det är ett endagarslopp med banlängderna 55 km respektive 155 km. De cyklas på avstängda vägar och startar samt slutar i Stockholm.

År 2015 startades tävlingen och lockade då 3000 motionärer samt ca 100 elitcyklister. I samband med tävlingen fick arrangörerna skarp kritik för de avspärrningar som skapades vilket resulterade i trafikproblem. Året efter fick därför banan läggas om.

Finnmarksturen

Finnmarksturen sägs ibland vara ”Vasaloppet för cyklister”. Loppet är 70 km långt och lanserades 1991. Det är ett lopp för de som cyklar mountainbike och banan slingrar sig i skogarna utanför Ludvika. Loppet har fått internationellt genomslag och åkare kommer hit från hela världen.